joi, ianuarie 6, 2022

Tradiții din Ardeal: Hâzii care alungă spiritele rele

De citit!

Tradiții din Ardeal: Hâzii care alungă spiritele rele

Un obicei atipic în ajun de Bobotează are loc, an de an, în Bistrița-Năsăud. Cu mic cu mare sătenii bat uliţele satului, costumaţi în personaje înfiorătoare pentru a alunga spititele rele din preajma gospodăriilor. Este vorba de ,,Hâzi” , o tradiție despre care etnologii spun că are o vechime de cel puțin 500 de ani, în localitatea Chintelnic.

Obiceiuri din Ardeal: Hâzii care alungă spiritele rele

Sătenii din mica localitate pornesc la colindat pe uliţele satului şi în ajun de Bobotează. În seara de 5 ianuarie, bărbaţiii, copiii, şi uneori şi femeile din Chintelnic îşi pun măşti hidoase şi umblă pe la casele oamenilor. Costumele „hâzilor” sunt fie straie populare, fie haine vechi, revalorificate în funcţie de cerinţele personajelor interpretate: moşi, babe, ofiţeri sau miri. Pentru a nu fi recunoscuți, mascații își schimbă vocile, unii dintre ei interpretând chiar și câte o scurtă scenetă amuzantă, primind apoi drept recompensă din partea gazdelor pancove și prăjituri de post.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

Continuă campania de recrutare a rezerviștilor voluntari

444 Locuri disponibile pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021.

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: