joi, decembrie 9, 2021

Cofeels – Cafeneaua socială

De citit!

Cofeels – Cafeneaua socială

Sătul să fie refuzat de angajatori pe motiv de invaliditate, o persoană cu dizabilități și-a creat locul de muncă care nu exista.

Lucian Butnariu este antreprenor și este slab văzător. Acest aspect l-a împiedicat să se angajeze dar nu l-a împiedicat să-și deschidă propria afacere.

Și pentru că știe exact cât de greu este să te angajezi și să păstrezi o poziție ca persoană cu dizabilități, Lucian a deschis o Întreprindere socială în care a mai angajat trei persoane cu dizabilități: Mihai Arsenie cu sindromul Down, Livia Tiron, slab văzătoare și Mădălina Simion, diagnosticată cu surdocecitate. Deasemenea, se bazează și pe Alina, care este o persoană tipică ce completează echipa.

Este foarte greu să ne dăm seama care sunt costurile cu integrarea. Persoanele care provin din medii defavorizate ori cele cu dizabilități au nevoie de multe ore de consiliere, coaching și nervi de oțel din partea colectivului în care intră. Diferența de cultură și valori poate duce foarte ușor la neînțelegeri. Se pare că tot ceea ce noi ca societate nu am plătit cu educația acestor oameni, vom plăti ulterior înzecit pentru a reuși să-i integrăm. Despre aspectele incluziunii sociale am mai vorbit cu Costina Bârjovanu la Omul de lângă tine.

De curând afacerea lui Lucian a devenit ,,Unitate protejată”. Este o facilitate pe care statul o oferă pentru a stimula integrarea persoanelor cu dizabilități și incluziunea socială în câmpul muncii. Mai precis firmele cu peste 50 de angajați, dacă nu au reușit să creeze condițiile de integrare sau incluziune din diferite motive, își pot deduce cheltuielile cu cafeaua cumpărată de la Cofeels, care are acest statut de Unitate protejată.

Este un fel de a zice: ,,Dacă nu poți integra, cumpără de la altcineva care a integrat, iar statul îți decontează cheltuiala.

Așadar, firmele din Cluj-Napoca care nu au salariați cu dizabilități, pot să-și ia cafeaua proaspăt prăjită și măcinată de la Lucina, iar statul o decontează. Sună bine nu-i așa? Stai să vezi cum miroase…

Cafeneaua, amplasată într-o zonă centrală din Cluj-Napoca, este accesibilizată și are un sistem de orientare și navigare pentru nevăzători, care se conectează prin bluetooth la telefonul smart și te ghidează pas cu pas, așa cum se poate vedea în material.

Așadar, ce și-ar mai putea dori colectivul de la Cofeels, când pare că fiecare are un rost și că lucrurile merg ca pe roate? Răbdare și înțelegere din partea clienților grăbiți, nerăbdători sau chiar nervoși. Pentru că este destul de ușor să dezorientezi o persoană cu sindrom down cu grabă și presiune, așa cum ne spune Mihai.

L-am întrebat pe Lucian ce părere are despre nivelul de acceptare din zilele noastre a societății în care trăim. Răspunsul lui…fără cuvinte.

Sunt Paul Adam și te invit să urmărești un reportaj despre incluziune, toleranță și speranță.

Lucian Butnaru, antreprenor, cafeneaua Cofeels

Dacă te-am făcut curios, aruncă o privire pe pagina Cofeels, și dacă ai drum prin centrul Clujului intră la o cafea. Sunt sigur că o să te surprindă.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

00:01:57

Număr record de donatori de sânge la Bistrița

Un număr record de donatori de sânge a trecut astăzi pragul centrului de transfuzie sanguină din municipiu. Un bărbat internat la spitalul județean de urgență Bistrița a fost, se pare cel care i-a determinat pe aceștia să-și învigă frica de ac.

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: