luni, decembrie 19, 2022

Fault la încredere

De citit!

Fault la încredere

Marius Manole, actor la Teatrul Național a returnat luni, 22 noiembrie 2021, decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler primită în anul 2016 de la preşedintele Klaus Johannis. Citeşte întreaga ştire: Marius Manole a returnat personal la Cotroceni decorația primită de la președintele Iohannis

Marius Manole și-a declarat intenția pe contul personal de facebook încă de la sfârșitul săptămânii, astfel că gestul său de luni era deja așteptat.

Mai puțin ,,zgomotos” dar la fel de vertical a fost și gestul scriitorului Radu Paraschivescu care şi-a predat decoraţia tot luni însă mult mai discret. Aflăm de gestul său dintr-o dezvăluire făcută de Politologul Vladimir Tismăneanu în publicația Adevărul

Prima remarcă, citind postarea lui Marius Monole, a fost numărul mare de comentarii care acuzau inutilitatea gestului. Foarte mulți internauți, reproșând actorului că gestul este inutil și nu va produce nici măcar o grimasă președintelui. La pachet se explica că decorația a fost emisă de Instituția Prezidențială și nu de persoană în sine, meritele neputând fi astfel diminuate de micimea celui care a înmânat-o.

Este și nu este așa. Nuanțele sunt mult mai profunde decât s-ar putea crede la o primă evaluare a unui asemenea gest. Asta pentru că o construcție atât de complexă cum este un stat are și componente subtile nu doar instituțiile din care este compus.

Pentru a ține la un loc un neam, este nevoie de idei comun acceptate în cultura populară la nivel de masă. Limba și cultura sunt liante puternice însă este nevoie și de încrederea în autorități și de încrederea în instituții și de încredere în felul în care sunt distribuite resursele în societate.

Iar încrederea este doar o idee, un gând care creează un simțământ de care avem nevoie să mergem mai departe. Nu este nimic solid, material într-o idee, nimic altceva decât speranța că într-o zi, poate se va materializa.

Votul nu este altceva decât o măsurare a unei încrederi temporare, o fotografie de grup care își pierde valabilitatea uneori, chiar a doua zi după alegeri. În ciuda acestei volatilități ridicate, avem nevoie de măsurarea acestei încrederi pentru a ne stabilii cine și spre ce zări să ne conducă.

Atât de importantă este încrederea la nivel de societate: este liantul direcției, alături de limbă și cultură. Să nu uităm că orice regim se bazează în primul rând pe acceptarea în masă largă a unui set de idei. Propaganda nu este altceva decât promovarea ideilor care mențin ridicat nivelul de încredere în stat și administrație.

Este adevărat că în regimurile totalitare, încrederea este înlocuită cu obediența, impusă sau sugerată de instituțiile de forță. Una din caracteristicile regimurilor dictatoriale este încăpățânarea de a pretinde perfecțiunea, incapacitatea de a recunoaște că au greșit. Indiferent cât de mare este mizeria de sub preș, important este ca partidul, statul, instituția să aibe întotdeauna dreptate.

Chiar dacă trăim vremuri în care acest reflex al instituțiilor de a nega vinovăția evidentă este încă viu, încrederea în persoane, instituții și idei a crescut în importanță. De regulă în jocul simplificat care se joacă la noi, puterea nu greșește niciodată iar opoziția acuză greșeli care nu sunt de fapt niciodată recunoscute sau asumate de tabăra opusă. Fiecare pe limba lui, fiecare cu dreptatea lui, sau statul paralel, își au originea în acest model de negare a propriilor greșeli.

Din aceste motive expuse mai sus, spun eu că gestul lui Marius Manole și al lui Radu Paraschivescu este mai important decât pare pentru un mod de judecată simplificată. Este recunoașterea unei persoane cu ,,greutate” că sistemul a greșit. Este semnalul care ajunge la un public larg, că s-a trecut peste o linia roșie. Este un fault al puterii semnalizat public de un arbitru cu o mare audiență.

Mi-ar place să cred, pentru propria-mi demonstrație, că Radu Paraschivescu a luat decizia de a-și returna decorația în urma anunțului public făcut de Marius Monole. Să pot să spun că iată, gestul este semnificativ și produce efecte. Din păcate nu știu dacă este așa. Iar dacă au luat această decizie independent și fără a ști unul de celălalt înseamnă că avem deja două faulturi semnalizate.

Aceste faulturi erodează încrederea. Produc efecte. Încrederea este liantul social care ține la un loc partide, politică, națiune. Iar faultul la încredere este de fapt semnalizarea unei rupturi. Ceva nu mai ține la un loc…ceva divizează.

Chiar dacă nu produce efecte pe care le putem atinge sau număra astăzi, vă asigur că pentru un politician erodarea încrederii nu este puțin lucru.

Aceste două retururi de medalii vin să spună: Ați comis fault. Chiar dacă arbitrul s-a făcut că nu vede, am văzut noi, și am semnalizat.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

Fii erou, fă un cadou!

O noua campanie sigla „Donează sânge, fii erou!” se desfășoară zilele acestea la Bistrița în perioada 12-16 decembrie

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: