marți, noiembrie 9, 2021

3 Reguli de bun simț pe care le încălcăm cam des

De citit!

3 Reguli de bun simț pe care le încălcăm cam des

În jurul nostru s-au schimbat multe, în ultimii 20 de ani. De la apariția telefonului smart până felul în care ne facem cumpărăturile. Lumea este în continuă schimbare, dar se schimbă și manierele?

Codul bunelor maniere este exact ceea ce spune. Adică un cod. Deci nu lege, nu obligație, ci cod. Dar ce înseamnă un cod? Codul este un set de reguli scrise sau nescrise acceptate de comun acord în societate, prin respectarea căruia nu deranjăm un echilibru social.

Este un set de linii roșii pe care dacă le încalci ești nesimțit. Aceste linii roșii se mută, se schimbă, se modifică în timp de ani de zile, dar cum noi trăim în prezent, e bună o mică actualizare.

Am să enumăr aici 3 situații cu care mă confrunt destul de frecvent în viața de zi cu zi și cu care, trebuie să recunosc, eu însumi mai păcătuiesc. Aceste trei situații sunt de natură să tulbure liniștea socială, să invadeze, să treacă cu bocancii peste.

1.Să nu-ți iei coș la supermarket.

Am pățit-o și eu, am văzut-o și la alții de nenumărate ori. Este iluzia că nu vei cumpăra decât puține chestii, prin urmare nu mai ai nevoie de coș. Pe traseu, mai tot pui în brațe câte una alta de pe rafturi, apoi când ajungi la casă le ,,verși” pe banda rulantă. Până aici totul e bine. Dar în capăt, întotdeauna oamenii ajung în poziții de yoga încercând să țină și produsele în brațe și să facă și plata. De obicei se termină cu produse scăpate pe jos, și tot restul.

Supermarketurile au sistemul cu coșuri pentru viteză. Dacă tot ce trece de casă arunci în coș, oricâte ai cumpăra, într-un minut, maxim două ai trecut de casa de marcat. Dacă nu ai coș și începi să faci echilibristică, să muți produsele de pe o parte pe alta, nu ai mâini destule să faci plata și blochezi tot restul rândului pentru 5 minute. Să îți iei coș la intrare și să blochezi casa cât mai puțin timp, este astăzi o chestiune de bun simț.

2. Să intrevii peste o discuție în derulare pentru a obține consiliere.

Magazinele mari de retail sau bricolaj, au consilieri care ne ghidează să luăm decizia potrivită. Nimic mai enervant decât momentul în care în mijlocul discuției cineva intervine și cere un produs, o explicație sau atenția consilierului. Intervenția peste o discuție în derulare este în sine o agresiune, însă situațiile în care se putea întâmpla asta erau mai puține. Așadar, oricât de neînsemnată ți se pare întrebarea ta, așteaptă până ce consilierul termină discuția în care este angajat. Și da, se poate întâmpla ca în timp ce aștepți să se încheie o consiliere, vezi alt consilier care a încheiat mai repede și sari peste cel care tocmai aștepta să fii tu primul. Aici regula este ca și la rândurile cu mai multe case de marcat. Viteza cu care avansează este diferită, și nu ai de unde ști care rând va avansa mai repede. Însă cu cât schimbi rândurile cu-atât mai clar este că vei sta mai mult timp la coadă. Așadar, alege un consilier și așteaptă-ți rândul, fără să intervii cu bicancii peste o vânzare în desfășurare.

3. Telefonul mobil, mai important decât persoana cu care conversezi

Telefonul mobil este gadget-ul care a pătruns în viețile noastre cel mai rapid și a produs schimbări sociale dramatice. Când vine vorba de politețe, una din reguli este să nu ai telefonul pe masă în timp ce povestești cu cineva. Prezența telefonului pe masă indică partenerului de discuții că am ceva mai important decât discuția cu el. Mai ales cu ecranul în sus, astfel încât ecranul să se lumineze la fiecare notificare, sau mai rău, notificări cu sonor, care piscuie din minut în minut în timp ce vorbești cu cineva, sunt un semn de lipsă de bun simț.

Acordă atenția totală partenerului de discuții și lasă telefonul în buzunar sau în poșetă, nu pe masă, pregătit să întrerupă discuția. Excepție fac desigur întâlnirile profesionale sau de afaceri în care telefonul joacă un rol fără de care nu se poate: accesul la date care trebuie prezentate, înregistrare sau schimbul de informații.

Sper că aceste trei reguli din codul bunelor maniere, actualizat vremurilor noastre, te-a pus pe gânduri. Și nu uita că există o serie întreagă de cărți privind codul bunelor maniere actualizat vremurilor noastre.

Îți doresc o zi civilizată.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

Școli deschise fizic pentru o rată de infectare în localitate de sub 3 la mie.

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației a propus luni ca școlile să fie deschise fizic dacă rata de infectare în localitate este sub 3 la mie. Astfel se va renunța la pragul de vaccinare de 60% a personalului din unitățile de învățământ respective.

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: