miercuri, noiembrie 10, 2021

Expoziţia temporară „Trăistuţe şi traiste tradiţionale”

De citit!

Expoziţia temporară „Trăistuţe şi traiste tradiţionale”

Sub egida Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru vă invită, începând cu data de 4 septembrie 2021, la expoziţia temporară „Trăistuţe şi traiste tradiţionale”. Expoziţia reuneşte câteva zeci de trăistuţe şi traiste tradiţionale, dar şi desagi, toate adunate de la localnicii din Maieru, în special de la d-na Cornelia Partene (mama muzeografului de la muzeul măierean), alte piese făcând parte din patrimoniul Muzeului „Cuibul visurilor” Maieru.

Meşteşugul ţesutului a avut şi are o tradiţie veche, războiul de ţesut orizontal (stativele) fiind cunoscut încă de la începutul secolului al XIII-lea. Ţesutul, alături de cusut, a ocupat dintotdeauna un rol aparte în locuinţele ţărăneşti, fiind una dintre îndeletnicirile de bază ale femeilor de la sate, ale căror mâini harnice au lucrat începând de la piesele de port cotidian sau de sărbătoare până la țesăturile care au îmbrăcat locuinţele gospodarilor.

Ţesutul, la fel ca şi cusutul, este de fapt o artă păstrată din generaţii în generaţii, întregită de tradiţia ca fetele să deprindă în familie arta ţesutului, cele mai multe dintre ele începând la 6-7 ani să coasă primele flori pe pânză sau să-şi ajute mama la „făcutul” războiului (urzit, întinsul firelor în teară, prin iţe, prin spată, etc.), fiecare fată deprinzând, astfel, această minunată artă.

Pe lângă ţesăturile decorative ale artei tradiţionale româneşti, care aveau un predominant rol decorativ, ţesăturile de uz gospodăresc, în categoria acestora intrând pe lângă traiste/trăistuţe, şi desagii, sacii, lepedeele, ţolurile etc, aveau în primul rând un rol funcţional, fiind folosite pentru multele necesităţi ale vieţii gospodăreşti, rolului funcţional adăugându-se totodată, uneori, şi un rol decorativ.

Traistele erau folosite/purtate în general de către femei atât în zile de lucru şi de sărbătoare, iar într-o mai mică măsură de bărbaţi sau copii. În zona superioară a Someşului Mare (de exemplu, în localitatea Maieru) bărbaţii le purtau (şi le poartă şi acum), în special, în noaptea de Înviere când puneau în acestea păştile care urmau să fie sfinţite de preot; tot în acestă zi însemnată, copiii adunau în trăistuţele lor ouă şi turtiţe primite de la oamenii din sat, iar iarna, nuci şi mere, de la mersul cu colinda. În rest, acestea erau folosite cu precădere de către femei, astăzi putându-se observa că acestea mai sunt purtate de către femeile de aici, însă doar de cele mai în vârstă. Desagii erau folosiţi şi de către femei, dar mai mult de bărbaţi.

Femeile ţeseau traistele din materiile prime existente în gospodărie, fibrele având origine vegetală (cânepă, in, fibrele acestora fiind obținute din tulpinile plantelor, în urma unei serii de operații, cum ar fi: topirea, uscarea, zdrobirea și baterea; mai târziu s-a folosit bumbacul) sau animală (lâna oilor, părul caprelor, acestea fiind des folosite la realizarea ţesăturilor, datorită uneia dintre cele mai practicate activităţi din zonele de munte, păstoritul. Părul de capră era tuns şi sortat după culoarea naturală, tras în piepteni şi făcut caier). Torsul se realiză din caierul care era pus pe cujeică, dar şi cu maşina de tors. Urma apoi vopsitul firelor, culorile fiind, în vechime, naturale, obţinute din diferite rădăcini, tulpini şi flori, folosindu-se apoi coloranții artificiali. Urzitul, în special făcut pe urzitoare, preceda punerea razboiului, urzeala fiind pusă pe sulurile razboiului, firele de pe sul venind două câte două, urmând neveditul şi trecerea firelor prin iţe, prin spată, doar apoi începând ţesutul traistelor sau trăistuţelor.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

00:02:55

Concurs pentru funcțiile de directori de școli

Concursul pentru directori este în plină desfășurare. Dintre cei 135 de candidați, 97 au promovat proba scrisă. În curând vor fi evaluați în cadrul un interviu de 60 de minute, de o comisie formată dintr-un inspector școlar, doi profesori din școala și un reprezentant al consiliului local.

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: