Home reportaje Festivalul de lavandă de la Delureni

Festivalul de lavandă de la Delureni

0
760

Iată că se poate! Doi tineri întreprinzători au pus bazele unei afaceri de nișă care s-a dovedit a avea un adevărat succes până într-atât încât să lanseze și un festival: BioLavanda! Au plecat , ca mulți alți tineri români în străinătate să lucreze. Însă s-au evidențiat prin faptul că ceea ce au învățat în Franța au aplicat aici, acasa în România. Au plecat de la o investiție de 30.000 de Euro în 2015 și au ajuns la un profit de peste 80.000 de lei în 2020. Mai mult, 80% din producție este trimisă la export.

În industria farmaceutică, lavanda este folosită pentru tratarea anumitor afecțiuni (uleiul volatil prezintă acțiune carminativă, sedativă și de calmare a sistemului nervos central, florile folosite sub forma de ceaiuri sau în preparate au acțiune antiseptică, cicatrizantă etc).

Lavanda este o plantă aromatică folosită în tratarea a peste 100 de boli. Uleiul volatil conține linalool, geraniol, nerol, lavandulol, tanin, cumarine, principii amare, rășini, pectine etc.

Florile au numeroase intrebuințări. Ceaiul de lavandă, de exemplu, imbunătățește digestia, calmează crampele și senzația de vomă, ajută la reglarea hipertensiunii arteriale si alungă durerile de cap, în special pe cele cauzate de insolație, combate stările de anxietate ți depresie. Pentru proprietățile sale antiseptice si dezinfectante, uleiul de lavandă se folosea, în timpul Celor Două Razboaie Mondiale, la îngrijirea soldaților răniți și sterilizarea echipamentului medical.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

%d blogeri au apreciat: