luni, iulie 26, 2021

Comunitatea orașului natal Bistrița-Nösen își plânge purtătorul de cuvânt pe parcursul multor ani, pastorul pensionar Kurt Egon Franchy. Înmormântarea va avea loc miercuri

De citit!

Comunitatea orașului natal Bistrița-Nösen își plânge purtătorul de cuvânt pe parcursul multor ani, pastorul pensionar Kurt Egon Franchy. Înmormântarea va avea loc miercuri

05/05/1935 – 07/07/2021

Kurt Egon Franchy s-a născut la 5 mai 1935, primul dintre cei patru copii ai lui Wilhelmine, născută Benischek și Viktor Franchy. Primii zece ani din viață au fost un timp fericit cu părinții și bunicii  la București, Bistrița și Oradea. Al doilea război mondial și evacuarea ulterioară a sașilor din nordul Transilvaniei în toamna anului 1944 urmau să schimbe viața acestui băiat luminos pentru totdeauna. În timp ce era în refugiat, tânărul de aproape zece ani a trebuit să-și asume responsabilitatea pentru aprovizionarea cu alimente. Acest sentiment de responsabilitate pentru familia sa și mai târziu pentru comunitate a avut darul să-i modeleze întreaga viață. Sfârșitul războiului i-a surprins pe bunicii materni, pe mama sa gravidă și pe cei doi frați din zona de ocupație sovietică. Repatrierea ordonată în Transilvania trebuia să se desfășoare într-o manieră aventuroasă, uneori amenințătoare pentru viață. Tatăl a fost luat prizonier de americani în 1945 și a fost astfel separat de familie de ani de zile. Abia în 1956 familia a putut fi reunită. Între timp, Kurt Egon devenise adult.

Pentru a ușura situația familiară, care avea acum patru copii, Kurt Egon a fost dus să locuiască la București în 1945, la sora mamei sale, al cărei soț fusese deportat în Uniunea Sovietică pentru muncă forțată. Acolo s-a maturizat într-un tânăr, apoi  un adult matur. Această separare de mama și frații săi a fost o povară pe tot parcursul vieții pentru el, chiar dacă a continuat să vină la Bistrița în timpul sărbătorilor. În același timp, și-a amintit de timpul petrecut în București cu dragoste pentru profesori și prieteni, care au rămas prietenii de-a lungul vieții.

A fost o perioadă de mari dificultăți economice, greutăți și sărăcie materială. Această nevoie palpabilă în viața de zi cu zi, preocuparea pentru pâinea de zi cu zi, ca să nu mai vorbim de haine elegante și moderne, au transformat copilul inițial fericit într-un tânăr serios care și-a văzut viitorul în credința creștină.

Ca student la teologie, a ajuns să o cunoască și să o iubească pe Renate Bell, fiica cea mare a pastorului Richard Bell din Codlea. O dragoste care ar trebui să dureze o viață. În calitate de vicar și pastor în nordul Transilvaniei, a văzut nevoile compatrioților care fuseseră obligați să se întoarcă după evadarea lor și a încercat să-i ajute pe mulți cu cuvinte și fapte. Cele două fiice ale sale, Ortrun și Agnes, s-au născut în Unirea, lângă Bistrița. Odată cu recolta din grădina parohială, mica familie din Unirea a avut grijă și de familia extinsă la Bistrița.

În 1965, Kurt Egon a fost ales pastor al Bistriței, unde a slujit până în 1978 în congregație, care devenea din ce în ce mai mică din cauza reunificării familiale care începuse, adică a emigrației în Germania. Cel mai recent ca ultim decan al Transilvaniei de Nord. Kurt Egon Franchy a adoptat adesea o poziție clară cu privire la controversata problemă a emigrației sașilor din nordul Transilvaniei și a pastorilor în general și a găsit întotdeauna cuvintele potrivite pentru aceasta (nu în ultimul rând în articolul său „De ce ai plecat?” pagina 130 și următoarele din „ Wir Nösner 2020 „).

În 1978 a primit aprobarea de la Biserica Evanghelică din România și, în urma relocării sale, a reușit să lucreze ca pastor în așezarea transilvană din Drabenderhöhe până la pensionare. El și-a petrecut sfârșitul vieții, angajat întotdeauna pe scară largă în numeroase funcții onorifice, în Hillerscheid, în imediata vecinătate de Drabenderhöhe. Despre neobosita sa muncă onorifică ca președinte al comitetului de ajutor, Asociația Adele Zay, în calitate de președinte al Fundației Mureșanu și Eisenburger existărelatări în altă parte.

Kurt Egon are o importanță deosebită în calitate de purtător de cuvânt al comunităților locale din Bistrița și din Transilvania de Nord. Numeroase întâlniri ale bistrițenilor la Dinkelsbühl și Wels au avut loc sub conducerea sa, precum și organizarea expedierii de bunuri de ajutor pentru compatrioții din Transilvania.

În calitate de președinte al societății succesoare a presbiteriului evanghelic Bistrița, în refugiu din 1944, și-a văzut sarcina ca salvgardarea permanentă a bunurilor bisericești luate împreună cu refugiații (registre de botez și moarte, protocoale ale presbiteriului Bistrița, colecție de programe școlare , Vasa Sacra și covoare anatoliene).

Dr. Carl Molitoris, pastor și decan general în exercițiu în 1944, sub a cărui direcție aceste bunuri bisericești au fost aduse mai întâi în Austria și mai târziu în Germania, Kurt Egon Franchy a jurat să păstreze acest bun cultural valoros. Sub președinția sa, societatea succesorală a făcut tot ce este posibil în această problemă dificilă pentru a asigura acest lucru în interesul salvatorului bunurilor culturale din diferite locații sub supraveghere profesională. După negocieri dure cu Biserica Evanghelică din Sibiu, Kurt Franchy a reușit în 2016 să încheie un contract de împrumut pentru 75 de ani cu Muzeul Național German din Nürnberg pentru proprietatea bisericii Bistrița depusă acolo.

Kurt Egon Franchy a murit la 7 iulie 2021 la vârsta de 86 de ani. În viața sa a lucrat mult și cu succes pentru compatrioții săi. Ceea ce l-a deosebit în mod special a fost voința și impulsul de a servi comunitatea noastră, de a o armoniza și de a o ține împreună. Din înțelegerea profundă a etapelor clare necesare în vremuri tulburi, el și colegii săi de campanie au adus contribuții decisive pentru bunăstarea diversei noastre comunități transilvănene-saxone. Îl vom aminti întotdeauna cu recunoștință și dragoste. Condoleanțele noastre se adresează în special membrilor familiei îndurerate.

Horst Göbbel Hans                                                               Georg Franchy

Președinte al asociației succesoare                             Președinte al HOG Bistritz-Nösen e.V.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

00:01:46

Tragedie la Lunca Ilvei

Un copil în vârstă de numai 1 an din Lunca Ilvei a suferit arsuri de gradul II pe aproximativ 30% din suprafața corporală.

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: