miercuri, septembrie 29, 2021

Scriitorul Zorin Diaconescu față în față cu…singurătatea cititorului

De citit!

Scriitorul Zorin Diaconescu față în față cu…singurătatea cititorului

Este singurătatea cititorului un fapt real? Cred că pot oferi câteva argumente pentru a susține această afirmație. Poate nu sunt argumentele cele mai solide, dar scopul acestui text nu este să convingă cititorul, ci să-l îndemne la reflecție.

De mult nu am mai citit un sondaj care să se ocupe de cititor, de preferințele lui, de obiceiurile de lectură, de orizontul său de așteptare.

Sentimentul meu de cititor singuratic s-a adâncit când am constatat că nu mai este aproape nimeni dispus să asculte și cu atât mai puțin să schimbe opinii despre o carte, aproape toată lumea a migrat în fața ecranelor, mai mari sau mai mici, iar după repeziciunea cu care schimbă canalele sau navighează pe telefon / tabletă poți deduce cota de răbdare a fiecăruia, atenția cu care mai urmărește un subiect și care este de ordinul secundelor, un minut este deja o victorie clandestină.

Singurătatea mea se adâncește când observ că subiecte grave, care mi-au dat bătaie de cap zile întregi sunt tranșate în fracțiuni de secundă cu precizia cu care un samurai mânuiește sabia, iar mie nu-mi mai rămâne aer pentru o eventuală replică.

Singurătatea cumplită a cititorului este să nu trăiască printre oameni care vor să afle, iar blestemul cititorului este să se afle printre oameni care știu totul.

Zilnic citesc pe net texte pe care eu le consider mai bune decât ale mele, așa că îmi vine greu să mă despart de lectură și să continui scrisul, la care aș renunța dacă nu aș fi făcut o promisiune celui pe care eu îl consider agentul meu literar, chiar dacă în România mioritică așa ceva nu există, nu poate exista, atâta vreme cât noi ne-am născut poeți, nu am învățat să scriem poezie, iar talentele naturale nu pot fi cultivate, orice intervenție le ofilește. Nu este mai puțin adevărat că majoritatea talentelor naturale sunt neînțelese, în măsura în care și multe talente cultivate pățesc la fel, deosebirea constă în faptul că un talent cultivat cunoaște clipe de îndoială, un talent natural – niciodată.

Toate acestea nu au venit peste noi ca un cataclism, ele s-au întâmplat în timp, mai ales datorită lipsei de reacție atât a noastră, a cititorilor, cât și a celorlalți, de la scriitori la editori și de la critici la academicieni. Sunt sigur că în acest punct voi fi contrazis vehement. Întotdeauna se găsesc personalități supărate, revoltate de ignoranța celui care nu-și mai amintește că ei au avertizat… Posibil. Ce a rezolvat avertismentul lor? Nimic. Deci?

Înțelepții autori de texte lămuritoare ne avertizează că avem cea mai slabă piață de carte din Europa. Probabil ei se referă la Uniunea Europeană și nu la întregul continent în sens geografic. Nu ne vine greu să-i credem, dacă ne luam după constatările propriului nostru spirit de observație, atât cât a mai rămas din el după revoluția digitală. Librăriile care au supraviețuit economiei noastre de piață acceptată ca funcțională de partenerii externi sunt mai mult papetării și nimeni nu-și amintește de vreo aglomerație de cumpărători în acele locuri. Și acesta nu ar fi singurul semn indicând cote joase pentru vânzarea de carte. Nimeni nu se învrednicește să ne informeze în legătură cu cărțile care se vând cel mai bine. Listele publicate prin alte părți, asemănătoare cu clasamentele sportive, lipsesc de la noi. Ori, cunoscând proverbiala modestie a compatrioților mei, nu cred că ar rata vreunul ocazia să ne informeze cât de bine se vinde cartea sa, mai ales dacă acest “bine” înseamnă mai bine decât altele. Autorii noștri tac și probabil știu ei de ce. Omerta literelor românești? Expresia este exotică, greu de potrivit într-o țară de oameni cumsecade. Să lăsăm lucrurile să alunece lin pe panta lor firească.

Zorin Diaconescu

(din volumul „Elogiu cititorului” în pregătire la ed. Școala ardeleană, Cluj)

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

00:23:28

PARA-Karate la WUKF 2021

La Campionatul Mondial de Karate WUKF, secțiunea PARA, Romania s-a prezentat cu un lot de 18 sportivi PARA, proveniti din centrele de pregatire din Deva, Resita, Arad, Cluj-Napoca si Târgu Mures. Lotul sportivilor PARA a acoperit toate categoriile, mai putin grupa destinata sportivilor in scaune rulante.

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: