vineri, iulie 23, 2021

Carpe Diem: LANSARE DE CARTE: „GÂNDURI”- DUMITRU ALEXANDRU BAR

De citit!

Carpe Diem: LANSARE DE CARTE: „GÂNDURI”- DUMITRU ALEXANDRU BAR

                  

„Asta-i CLIPA! / Tu dorești să o împarți? / Nu ai cum și n-ai cu cine, / Clipa este doar a ta / În afara timpului, / Unde-ncepe infinitul. / Când ajungi ca să fii singur, / Te-ntâlnești cu Dumnezeu.” ( Dumitru Alexandru Bar, „Asta-i clipa”)

Cu siguranță, dupa-amiaza zilei de 30 iunie 2021, a însemnat pentru poetul Dumitru Alexandru Bar, clipa sa. O ambianță plăcută, miros de carte proaspăt ieșită din tipar, prieteni vechi și noi, colegi dragi din Cenaclul literar „Conexiuni”, dar mai presus de toate, bucuria revederii după atâta vreme de „stat pe gânduri”, fiecare în cămăruța sufletului său; toate acestea au fost prilejuite de evenimentul lansării unui nou volum de poezii a poetului Dumitru Alexandru Bar, volum intitulat „Gânduri”, care este și o ediție bilingvă.

Cartea autorului a fost publicată la Editura „Ecou Transilvan”, din Cluj-Napoca, 2020. Prefața a fost realizată de către Zorin Diaconescu, cel care a și tradus în limba engleză poemele. Activitatea literară s-a desfășurat într-un cadru plăcut și foarte potrivit, fiind aleasă ca locație, „Casa argintarului”, unde gazdele au fost binevoitoare și primitoare. Amfitrionii evenimentului au fost: domnul prof., dir. Dorel Cosma și președintele Cenaclului „Conexiuni”, domnul Zorin Diaconescu. Printre invitații domnului Bar s-au numărat nume alese ale scrisului bistrițean, cum sunt:  Rodica Fercana, Marilena Toxin, Maria Blaga, Ioana Precup, Victor Știr, Gheorghe Mizgan, alături de care am avut onoarea să fiu și eu, precum și prieteni, apropiați ai poetului.

Domnul prof. Dorel Cosma introduce auditorul în atmosfera maiestuoasă a cuvântului poeziei, evocând începuturile Societății Literare „Conexiuni”, precum și parcursul literar al sărbătoritului serii, Dumitru Alexandru Bar. Referindu-se la volumul de față, „Gânduri”, domnul Dorel Cosma arată că acesta este expresia frământării interioare a poetului, a unor întrebări la care încearcă să răspundă versul. Timpul, iluzia, dorul, taina plecării, tristețea, „dialogul” cu  Dumnezeu, sunt câteva din temele creațiilor frumos încununate în această carte.

„Nu avem de-a face cu un autor care urmărește poezie, ci cu unul urmărit de vers”, spune domnul Zorin Diaconescu despre  Dumitru Alexandru Bar, evidențiind și prezența în cotidian a acestuia. Președintele „Conexiunilor” vorbește de asemenea despre rolul pe care poetul și-l construiește în limitele scenariului poeziei, rol care este complex, dar nu complet. Ceea ce caută autorul celebrat în această după-amiază este un echilibru care s-a pierdut cu o generație în urmă, sau poate care nici măcar n-a existat. Remarcă felul în care poetul nu se cramponează de reguli de versificație sau de altă natură, ci le aplică atunci când simte că trebuie să le aplice, abordând în aceeași măsură subiecte sacre sau profane, profunde sau superficiale.

Un interesant periplu printre poemele domnului Dumitru Alexandru Bar ne propune poeta Rodica Fercana, invitându-ne la „Meditație” asupra versurilor poetului: „Ce-i dincolo de Crăciun? / Meditează-n gând purcelul. / Oare dincolo de Paște / Ce o fi? Întreabă mielul.”  Se oprește o clipă asupra poeziei „Neam întrupat”, făcând o succintă analiză a acesteia și reliefând vechimea „sufletului acestui popor” românesc, ce e „mai vechi decât timpul acestei istorii.”  Călătoria printre stihuri continuă și cu alte poezii, din care doamna Rodica Fercana ne lecturează, cu emoție și încântare.

Însuflețiți de bucuria prezenței la sărbătoarea la care autorul volumului de poezii „Gânduri” ne-a adunat, apropiați și prieteni ai acestuia rostesc cuvinte de prețuire și admirație față de omul și scriitorul Dumitru Alexandru Bar.

Și dacă sfârșitul încununează opera, cuvântul final și cel mai așteptat este al autorului. Acesta, timid și profund emoționat, arată că este copleșit de vorbele calde ale colegilor și prietenilor, de energia pozitivă și de aprecierea celor prezenți. Face o sumară prezentare a volumului, dar nu dezvăluie foarte mult din „lumea” acestuia, lăsând plăcerea descoperirii de noi frumuseți în seama cititorului. Consideră că poeziile din această carte reprezintă un urcuș în drumul său literar, un progres față de primul volum publicat. Sărbătoritul mulțumește tuturor celor care i-au onorat invitația, fascinându-ne în final cu câteva versuri alese de dânsul.

Domnul profesor Dorel Cosma îl felicită încă o dată pe „vinovatul” acestei rodnice întâlniri în cadrului cenaclului, prilej cu care își exprimă bucuria datorată faptului că activitatea scriitorilor bistrițeni este oglindită pe mai departe într-o altă formă, oarecum, în cadrul Societății Scriitorilor Bistrițeni sau a Cenaclului literar purtând numele „Bistrița Conexiuni”. Menționează, de asemenea, că, după această perioadă mai mult sau mai puțin introspectivă, iubitorul de cultură, de literatură, de frumos, simte nevoia să guste din potirul zicerilor pline de duh ale „celor cu condeiul”.

Așadar, forțe proaspete, evenimente artistice, literare, oameni pe care îi unește dragostea de frumos, vor scoate și pe mai departe Bistrița în lume, căci „omul sfințește locul”.

Prof. Mirela Rus  

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

00:01:46

Tragedie la Lunca Ilvei

Un copil în vârstă de numai 1 an din Lunca Ilvei a suferit arsuri de gradul II pe aproximativ 30% din suprafața corporală.

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: