vineri, noiembrie 19, 2021

Reguli noi pentru concursul de directori de școli

De citit!

Reguli noi pentru concursul de directori de școli

Noile reguli după care va fi organizat concursul național de directori de școli au fost aprobate de ministrul Educației și atât metodologia, cât și calendarul concursului au fost puse în consultare publică, pe site-ul ministerului, până la data de 14 iunie. Potrivit documentului, examenul scris va fi un test standardizat cu 50 de întrebări, însă rezultatul acestuia va conta doar 40% în nota finală.

Cea mai mare pondere în rezultatul final îl va avea punctajul obținut la interviu, iar la această probă candidații nu vor putea face contestații. Noua metodologie este criticată de unii profesori, care spun că „nu se dorește promovarea competenței profesionale”, ci validarea anumitor candidați, și că „cel mai probabil vom asista la cea mai mare politizare a învățământului postdecembrist”.

Conform calendarului pe care Ministerul Educației l-a pus în consultare publică, la finalul săptămânii trecute, înscrierile la concursul pentru directori și directori adjuncți de școli încep în 21 iunie, iar proba scrisă va avea loc în 27 iulie. Proba scrisă va dura două ore și constă în rezolvarea unui test standardizat cu 50 de itemi, prin care se evaluează capacitățile cognitive și competențele de management și leadership ale candidaților, rezultatele fiind afișate în aceeași zi.

Cea de-a doua probă, interviul, va fi susținută abia în toamnă (în perioada 11 octombrie-26 noiembrie), în fața unei comisii de evaluare, din care vor face parte, pe lângă reprezentanți ai inspectoratului școlar și ai unității de învățământ, și un reprezentant al consiliului local, respectiv un reprezentant al consiliului județean, în cazul școlilor speciale.

Nota finală a candidatului, după susținerea celor două probe obligatorii, se obține, potrivit documentului, prin formula: N=(4Ns+6Pi)/10, unde: Ns=nota obținută la proba scrisă; Pi=punctajul obținut la proba de interviu; N=nota finală obținută”.

Practic, interviul va avea o pondere de 60% în nota finală, iar la această probă nu se pot face contestații din partea candidaților.

Pentru a ocupa funcția de director sau de director adjunct, un cadru didactic trebuie să îndeplinească, cumulativ, opt condiții, potrivit documentului publicat de Ministerul Educației. Astfel, candidatul trebuie să fie: absolvent al învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare; titular în învățământul preuniversitar, cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, să fie apt medical și să aibă o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 5 ani. Nu pot candida la concurs profesorii titulari care au avut statutul de „lucrător al Securității” sau „colaborator al Securității”.

Deși se cere o vechime de minimum 5 ani în învățământ, integritatea candidatului nu pare la fel de importantă. Una dintre condițiile de participare este, de exemplu, să nu fi fost sancționat disciplinar, însă este luat în calcul doar ultimul an școlar anterior anului desfășurării concursului, nu și ceilalți ani de activitate. De asemenea, pentru a ocupa funcția de director este suficient ca profesorul respectiv să fi primit calificativul „Foarte bine” doar în ultimii 2 ani școlari lucrați la catedră sau în funcții de conducere din școli. „Nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală”, este o altă condiție pentru cei care vor să ocupe funcția de director sau de director adjunct.

Detalii aflați din: Jurnalul Național

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slide Reclame animate Atelierul de imagini publicitate și marketing
online
Accesează pagina!

Ultima oră

00:03:33

Capela din Rusu Bârgăului a fost sfințită

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat marți, comunitatea ortodoxă din Rusu Bârgăului.

Mai multe articole de acest fel

- Advertisement -spot_img
%d blogeri au apreciat: